It is currently Sun Dec 05, 2021 7:41 am    

*

Romance Scam

Please report romance scams and dating scams here. We accept reports on Russian scammers and Nigerian scammers.

Disclaimer regarding pictures posted on the board: please understand that you are NOT looking at the pictures of people who are actually scamming you. The people portrayed on these photos are innocent men and women, NOT involved in scamming in any way and have nothing to do with scammers. The scammers are using their images without their knowledge or permission to deceive their victims and steal their money.Join our SCAM FREE DATING SITE
Readnotify - trace your emails, get IPs
RESEARCH SCAMMERS BY NAME
Forum rules:

** PLEASE READ BEFORE POSTING!

RESEARCH SCAMMERS BY EMAIL

FAQ in Sloven

Information about scams in different languages
User avatar
minerva
Moderator
Posts: 22582
Joined: Wed Dec 16, 2009 1:35 pm
Location: some where in Asia


Bookmark and Share

FAQ in Sloven

Postby minerva » Fri Apr 27, 2012 7:38 am

Dobrodošli / Pogosta vprašanja

Wayne, v petek, 19. avgusta, 2011 ob 9:06 zjutraj

Dobrodošli na forumih romancescam.com. Razumemo, da si želite čim prej objaviti podrobnosti o sleparju, ki bi ga radi prijavili, vendar vas naprošamo, da si prehodno vzamete nekaj minut časa in si preberete spodnjo objavo ter si pogledate navedene povezave. Tu boste namreč izvedeli, kako objaviti učinkovito poročilo, ki bo vključevalo vse potrebne podatke za preprečevanje nadaljnjega goljufanja.

Predenj pa začnemo, bi vas rad opozoril na nekaj osnovnih in zelo pomembnih točk.
Prvi in najpomembnejši korak je, da nemudoma prekinete stike s sleparjem. Ohranjanje stikov le še povečujete njegovo učinkovitost.
Je vaše uporabniško ime vaše pravo ime/pravi e-poštni naslov? Stopite v stik z Marisa in ga prosite, da vam ga spremeni. Saj si ne želimo, da bi imeli dodatne težave, zaradi objavljenih osebnih podatkov na spletni strani. Ravno tako vam svetujem, da izbrišete vse vaše osebne podatke iz poročil, ki jih boste objavili.
Na spletni strani so v teku določani postopki, ki sleparjem preprečujejo dostop. Preberejo si lahko le predogled besedila, ki ga prikazujejo spletni iskalniki. Tiste, ki se uspejo pretihotapiti ali celo objaviti komentar, pa hitro opazimo, jih osmešimo, njihove objave premaknemo v rubriko »butec pravi« (»mugu says«) ter jih odstranimo in sleparjem onemogočimo nadaljnji dostop. Zaradi močne zaščite, ki smo jo vzpostavili, se na spletni strani pojavlja izredno malo neželenega oglaševanja oziroma neželene elektronske pošte - spama. V rubriki »V postopku obdelave« (»Pending«), ki je iskalnikom povsem nedostopna, so objavljeni podatki ljudi, ki niso 100 % dokazani sleparji.

Izredno pomembno je, da sleparju ne poveste, da ste ga prijavili. Obstaja namreč velika verjetnost, da bo spremenil svoje lažno ime/e-poštni naslov/nabor ukradenih fotografij, vaša prijava pa bo postala zastarela oziroma neuporabna. V primeru, da boste to kljub temu storili, vam bomo ukinili račun.
Zaupajte moderatorjem ne glede na to, kaj je bilo objavljeno na spletni strani. Izbrali smo jih zaradi njihovega znanja, izkušenj, tako z goljufi in sleparji kot z oškodovanci, ter pripravljenosti, da pomagajo ljudem v stiski. Osebje, ki skrbi za forum, ima 30 let izkušenj s sleparji in goljufi – zelo dobro vedo, o čem govorijo.
Sleparjem ne verjemite niti besede. Prepričajo vas lahko celo v to, da se pogovarjate preko spletne kamere z osebo, katere fotografije so predhodno ukradli. KLIKNITE TU za dokaz.
S tem, ko postanete član foruma, se strinjate, da boste upoštevali pravila in predpise, ki veljajo. Vsak, ki bo očitno in večkrat kršil le-ta, mu bomo ukinili račun brez predhodnega opozorila.
Če vas je ta spletna stran rešila pred izgubo denarja, vas prosimo, da premislite in postanete naš sponzor za samo 5 $ na mesec. Sponzor postanete s klikom na povezavo na dnu katerekoli strani.

Sedaj pa k pogostim vprašanjem

»ALI OBSTAJA NAČIN ZA ARETACIJO SLEPARJA?«
To je skoraj nemogoče. Sleparji ponavadi delujejo iz internetnih kavarn, s pomočjo lažne identitete in skritih telefonskih številk mobilnih telefonov. Kot vsi spletni kriminalci, se zelo dobro skrivajo. Poleg tega pogosto živijo v skorumpiranih družbah.
Seveda ga lahko prijavite policiji, vendar pa naša policija običajno nima pristojnosti v drugih državah in celinah.
»KAKO LAHKO NAJDEM RESNIČNE OSEBE IN JIH OBVESTIM, DA SLEPARJI ZLORABLJAJO NJIHOVE FOTOGRAFIJE?«
Razen v primeru, da naložite fotografijo na spletno stran Tineye in se prikažejo njihovi osebni podatki, ali da so člani foruma, jih je skoraj nemogoče izslediti. Tudi, če najdete osebo, ki sicer uporablja to fotografijo, so tudi oni lahko sleparji, ki uporabljajo iste ukradene fotografije.
Preberite si tudi razpravo tu (<=click) in mnenje vojakove žene tukaj.
»ALI LAHKO DOBIM DENAR NAZAJ?«
Žal poslanega denarja ni mogoče povrniti. Ta način je sleparjem najljubši, ker denar lahko prevzamejo kjerkoli na svetu in je anonimno.
»NEKDO MI JE POSLAL E-POŠTNO SPOROČILO, DA LAHKO DOBIM DENAR NAZAJ«
To je tako imenovana povrnitvena goljufija. Slepar še zadnjič poizkuša dobiti še več denarja od vas. Ne nasedajte!
»NA POMOČ, GOLJUF MI GROZI/GORZI MOJI DRUŽINI«
V primeru, da slepar ugotovi, da se je na spletni strani pojavilo obvestilo o njem, bo poizkusil vse, da bi objavo odstranili. Njegove grožnje so prazne marnje. Ne bo vas poiskal, ne priletel v vašo državo, niti ne bo zapustil varnega zavetja internetne kavarne. Mogoče vam bo grozil preko telefona, vendar ko bo spoznal, da od vas ne bo dobil ničesar, se bo osredotočil za naslednjo žrtev. Njegove grožnje so nenevarne. V zadnjih petih letih smo jih razkurili bolj kot kdorkoli, pa smo še vedno tu.
»NAJ PRIJAVIM NJEGOV PROFIL/E-POŠTNI NASLOV?«
Nima smisla. Goljuf si bo ustvaril novega in uporabljal le-tega dokler ga ne prijavi nekdo drug. Poleg tega na ta način le razvrednotite vaš lasten prispevek.
»KAKO LAHKO DODAM GOLJUFA NA VAŠO STRAN?«
1) Poiščite ustrezen rubriko glede na fotografijo in lokacijo, kjer naj bi se slepar nahajal.
2) Odprite novo temo.
3) Objavite goljufove podatke in izbrišite vaše osebne podatke. Objavite čim več informacij, ne le fotografijo in e-poštni naslov, temveč ime, fotografijo (možnost »add image to link«), telefonske številke, western union podatke, prva e-poštna sporočila z glavo, če je to mogoče. Poglejte si spodnjo povezavo za podatke, kako najti e-poštne glave: viewtopic.php?f=74&t=10910
Če že obstaja tema s fotografijami vašega goljufa in ste jo našli, objavite vaše poročilo tam.

»KAJ MORAM VKLJUČITI V SVOJE POROČILO?«
Čim več podrobnosti: kje ste ga spoznali, od kod naj bi bil, e-poštne naslove, e-poštne glave, fotografije, telefonske številke, kopije e-pisem, ki vam jih je pošiljal, denarne zahteve, …
Prepričajte se le, da boste izbrisali vaše osebne podatke, saj si ne želite imeti opravka z jeznim goljufom ali neželeno pošto. Več informacij kot boste objavili, večja je verjetnost, da bo vaše obvestilo prebrala naslednja žrtev in se sleparju izognila. Če niste prepričani, objavite vašega sleparja v rubriki »pending« (v postopku obdelave).
»KAKO OBJAVIM FOTOGRAFIJE?«
Poglejte si video posnetek na povezavi at http://www.youtube.com/watch?v=BoUe6-sB1do" onclick="window.open(this.href);return false;.
»KAKŠNE FOTOGRAFIJE SO DOVOLJENE?«
Fotografije, ki prikazujejo popolnoma oblečene ljudi. Fotografije, ki prikazujejo ljudi v spodnjem perilu, kopalkah ali gole ljudi, niso dovoljene. Tistim, ki bodo nenehno kršili to pravilo, bomo ukinili račun.
»ZAKAJ STE IZBRISALI/PREMAKNILI MOJO OBJAVO?«
Objave zelo redko izbrišemo. Najpogosteje jih premaknemo ali združimo. Goljufe delimo po fotografijah, ki jih uporabljajo. Če ste objavili sleparja v temi zaradi enakega imena ali enakega pisma, fotografije pa so drugačne, jih razvrstimo mi glede na fotografijo. Če o sleparju potrebujemo več podatkov, objavo premaknemo v rubriko »pending« (v postopku obdelave). Izbrišemo le objave goljufov in ljudi, ki smetijo z neželenimi oglasi ali pošto. Ob enem jim tudi onemogočimo ponoven dostop, če torej lahko berete to, obstaja velika verjetnost, da smo vašo objavo preprosto premaknili.
»ZAKAJ NE MOREM UREJATI SVOJIH OBJAV?«
Žal je urejanje onemogočeno zardi številnih uporabnikov, ki so jim goljufi grozili ali jim prigovarjali naj odstranijo svojo objavo. Če tema ni v rubriki »pending«, so moderatorji nedvomno prepričani, da gre v objavi za resničnega goljufa in ne nedolžno osebo. Njihove ukane dobro poznamo in ne bodo nas preslepili, da bi objavo umaknili.
Imejte v mislih, da ta spletna stran ne bi obstajala brez vaših donacij.
Naše knjige lahko kupite tu.
Odgovori na najbolj pogosta vprašanja so tu. Preberite.
Raziščite e-poštni naslov sleparja z Spokeo.
Na vrh

»KAKO ODTISNITI VODNI ŽIG NA FOTOGRAFIJO?
Odprite fotografijo v Photoshopu.

Hkrati pritisnite Ctrl/Shift in N in odprlo se vam bo novo okno.

Spremenite nastavitve na »Hard Light« (trda svetloba) in »opacity« (motnost) na približni 50 %.

Potrdite.
Kliknite na ikono »T icon« na levi strani in preverite, če vam ustrezajo črkovne nastavitve, nato pa kliknite na zgornji srednji del fotografije in začnite tipkati.

Ko ste končali fotografijo shranite.
Način za odtis vodnega žiga v programu GIMP povzet po:
http://www.flickr.com/photos/travisatwork/2898210849/" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
(Navodila po korakih bom pripravil, ko bo čas)
Odprite GIMP in poiščite vašo fotografijo.
S pritiskom na CTRL-L odprite okno »Layers« (sloji)
Z desno miškino tipko kliknite na »layer« (sloj) »Background« (ozadje) in izberite možnost »New Layer« (nov sloj).
Kliknite na »Select New Layer« in ga označite.
Sedaj pojdite na možnost »Tools Pallet« in poiščite velik črn A za nastavitve pisave, ali pa pritisnite »t« na vaši tipkovnici in odprla se vam bo možnost za nastavitve pisave v »Tools Pallet«.
Določite velikost in font ter kliknite na fotografijo.
Vpišite vaše besedilo in izberite možnost »close« (zapri). Vaše besedilo bi moralo biti izpisano v okvirčku s črno in rumeno obrobo.
Pritisnite Alt-r, nato d nato e.
S temi ukazi odprete možnosti »Filters« (filtri), »Distort« (izkrivit) in »Emboss« (izbočiti).
Vaše besedilo bo vidno v oknu. Potrdite s klikom na tipko »ok« (vredu).
Ponovno se vrnite k oknu »layers« in premaknite vrstico »Opacity bar« na levo, tako da vaše ime postane skoraj nevidno.
Z desno miškino tipko kliknite na »Background« (ozadje) in izberite možnost »flatten image« in shranite.

»ALI SE JE SLEPAR KDAJ SPREOBRNIL, PO TEM KO JE NEKOGA SPOZNAL PREKO SPLETA?«
Takih primerov ne poznamo. To sleparjem ne preprečuje, da bi se pretvarjali, da so se spreobrnili. Pogosto to počno ob enem ko goljufajo nekoga drugega.
»KAKŠNA PRAVILA VELJAJO GLEDE GOLOTE NA FOTOGRAFIJAH?«
Ker se trudimo, da bi bila naša spletna stran varna, družini prijazna in v skladu s pravili in načeli oglaševalcev, imamo novo pomembno pravilo glede objavljanja vsebin, fotografij in povezav.
Za neprimerno vsebino tako štejemo video posnetke, ki prikazujejo golo kožo in spolne vsebine, torej:
nespodobne ali provokativne fotografije,
posnetki dojk, zadnjic in mednožja,
provokativne in pomenljive poze,
vulgaren ali neprimeren jezik, tudi v kopijah pogovorov,
pisma goljufov in vaši odgovori, ki se neposredno navezujejo na spolnost,
povezave na zunanje strani, ki prikazujejo vsebine za odrasle.

V primeru, da bi vas vaša fotografija, povezava ali objava spravila v zadrego v službi ali pred člani družine, ne sodi na to spletno stran.
Sedaj pa še nekaj pomembnih povezav.
KAKO UPORABLJATI STRAN
SMERNICE ZA OBJAVLJANJE RUSKIH SLEPARJEV
SMERNICE ZA OBJAVLJANJE NIGERIJSKIH SLEPARJEV
VOJAŠKE GOLJUFIJE
KAKO NAJTI E-POŠTNE GLAVE
KATERE DELE E-POŠTNE GLAVE MORATE OBJAVITI
KAKO UPORABLJATI PM/NALAGATI FOTOGRAFIJE
OGLEJTE SI NAŠO SPLETNO STRAN ZA ISKANJE FOTOGRAFIJ, SCAMDIGGER
KRATEK VIDEO POSNETEK, KI PRIKAZUJE, KAKO UPORABLJATI ISKALNIK SCAMDIGGER
VEČ O NAŠIH E-KNJIGAH, VKLJUČNO Z BREZPLAČNIM PRIROČNIKOM Z NASLOVOM "THE SCAM SURVIVORS' HANDBOOK«
Imejte v mislih, da ta spletna stran ne bi obstajala brez vaših donacij.
Naše knjige lahko kupite tu.
Odgovori na najbolj pogosta vprašanja so tu. Preberite.
Raziščite e-poštni naslov sleparja z Spokeo.
Vrh


»KAJ PREDSTAVLJAJO ZVEZDE NA TEMAH?«
Bela zvezda – našli smo pravega lastnika fotografij
Zelena zvezda – prava fotografija goljufa
Zlata zvezda – oboje: našli smo pravega lastnika fotografije in prikazujemo vam pravo fotografijo goljufa

»KOT GOLJUFOVO LOKACIJO, GLEDE NA NJEGOV IP NASLOV, VIDIM SUNNYVALE OZIROMA MOUNTAIN VIEW«
Mountain View je Gmail. Če goljuf ne uporablja katerega od zunanjih e-poštnih programov (kot je to praksa pri ruskih in ukrajinskih goljufih), boste vedno videli Mountain View. SunnyVale je Yahoo. Včasih tudi pri tem zaidemo v slepo ulico.
Imejte v mislih, da ta spletna stran ne bi obstajala brez vaših donacij.
Naše knjige lahko kupite tu.
Odgovori na najbolj pogosta vprašanja so tu. Preberite.
Raziščite e-poštni naslov sleparja z Spokeo.
Vrh
KAJ PA SEDAJ?
Prva in najpomembnejša stvar, ki jo morate storiti, je prekiniti stike z goljufom. Prepričani smo, da še vedno upate, da boste dobili povrnjen denar (to žal ni mogoče); vemo, da ste besni, ker lahko človek sočloveka dejansko tako grdo ogoljufa; vemo, da si želite kaznovati tega človeka; vemo, da si želite maščevanja, vendar se morate kljub temu izogibati kakršnemukoli stiku. Ne odgovarjajte na njegova e-poštna sporočila – njegova e-poštna sporočila naj se odbijejo od vašega e-poštnega nabiralnika, kot da bi bil vaš nabiralnik ukinjen. Ne oglasite se mu na telefon, ne oglašajte se neznanim telefonskim številkam vsaj pol leta, če pa se po nesreči oglasite, nemudoma prekinite zvezo. Blokirajte ga na svojem Gmail/Yahoo klepetu in ne dodajajte neznancev. To je edini način.
»Zakaj?« se sprašujete. Razlogov je več, prvi pa je povsem kirurške narave. V nujnih primerih je prioriteta zaustaviti krvavitev in zaščititi rano. Bolečina in brazgotine bodo ostale, vendar bo kasneje še dovolj časa za celjenje, ko življenje ne bo več v nevarnosti. Najprej moramo ustaviti krvavitev.
Če boste obdržali stike s sleparjem, bo le še dodatno izpili svoje sleparske veščine. Če mu boste povedali, da veste, da je slepar, bo seveda to zanikal in vadil svoje veščine laganja. Verjetno mu ne bo uspelo, da bi vas prepričal, a kljub temu se bo učil, kaj deluje in kaj ne. Tako pa bo le še bolj pripravljen na svojo naslednjo žrtev. Poleg tega bo poizkušal izvedeti, kako ste ugotovili, da je slepar ob enem ko bo to zanikal.
»Zakaj?« se sprašujete. Zato, ker sleparju vzame manj kot 15 minut, da si ustvari nov profil: novo past, v katero bo ujel naslednjo žrtev. Vaša prijava pa postane povsem nekoristna. Ko bo namreč izvedel, da ste objavili njegov profil in goljufijo, ter ugotovil, da je njegovo nadaljnjo goljufanje v nevarnosti, je le vprašanje časa, kdaj bo povedal drugim žrtvam, da je nekdo ukradel njegov e-poštni naslov JohnSmith@yahoo.com in ga izkorišča za sleparjenje, zato bo moral uporabiti nov naslov - JohnSmith01@yahoo.com. Ponavadi pa sleparji povsem spremenijo svoje ime in fotografije, ko enkrat izvedo, da je bil njegov profil izpostavljen. Zato je vedno bolje, da ne vedo.
A vi si ga želite kaznovati. Mora poravnati račun. Na tej točki morate zaupati višjim zakonom vesolja. Svoje račune bo poravnal, vendar mu ga ne boste izstavili vi. Tudi zakoni v njegovi državi ga redko ganejo. Najbolje kar lahko storite zase je, da povsem prekinete stike in ga pustite zmedenega in v dvomih, kaj je storil narobe, da vas je izgubil. Razmislite … kar nekaj časa je porabil zato, da vas je obdeloval do te točke, da je prepričan, da boste plačali. Mogoče nekaj celo že ste. A ta podvig je načrtoval več mesecev in prepričan je, da imate še kaj denarja. Lahko le upamo, da se je že zadolžil ali prekoračil svoje denarne zmožnosti, prerazporedil denar, ki ga še nima in ga nikoli ne bo dobil. Lahko le upamo, da ga bo afriška mafija temeljito obdelala za njegove neporavnane račune, ali da ga bo zapustilo dekle, ker je obljubljal preveč. In če ga roka zakona slučajno ujame, dokazov za svoje goljufanje zagotovo ni izbrisal, saj še vedno upa, da vas bo ponovno pridobil na svojo stran.
In ne nazadnje, morate ga prijaviti. Objavite podrobnosti v primernem forumu – vključno z njegovimi fotografijami. Objavite vse česar se domislite, zato da ga bo nekdo drug lahko poiskal preko spletnega iskalnika. Naj vas ne skrbi, da bi on izvedel. Prvič moralo bi vam biti figo mar in drugič sleparji in goljufi le stežka dostopajo do te spletne strani. Obstaja velika verjetnost, da sploh nikoli ne bo izvedel. Prijavite ga zdaj!

»RAVEN RILEY (OZIROMA NEKA DRUGA OSEBA, KATERE FOTOGRAFIJE SO BILE UKRADENE) ME JE OGOLJUFALA. ZAKAJ ZAVRAČATE MOJO OBJAVO?«
Preprosto. Ker ni res. Sleparji kradejo fotografije, lahko ponaredijo posnetke spletnih kamer ali pa imajo pomočnico, ki se z vami pogovarja po telefonu.
Omenjena oseba ni sodelovala v goljufiji. Njena spletna stran ima celo obvestilo, da goljufi uporabljajo njene fotografije in njeno ime, ter ima povezave do objav na tej spletni strani, tako kot ponarejen video posnetek, ki ga goljufi vestno uporabljajo. Preverite TU.
Tisti, ki boste še vedno vztrajali, da je dekle resnično in da vas goljufa, vam bomo ukinili račun.

IP NASLOV GOLJUFA VODI DO SUNNYVALE/MOUNTAIN VIEW
Sunnyvale je Yahoojeva lokacija in Mountain View je Gmail. Ali ste narobe prebrali glavo ali pa ne vidite izvornega IP naslova. E-poštna sporočila iz Gmaila bodo prikazovala le Gamailovo lokacijo, če uporabljate to spletno stran za pošiljanje vaših e-poštnih sporočil. Če za pošiljanje e-poštnih sporočil uporabljate program, morate dovoliti POP3, kar pomeni, da bo prikazoval vašo lokacijo. Zahodnoafriški goljufi za pošiljanje e-poštnih sporočil uporabljajo spletne strani, če imajo torej Gmailov račun ne boste odkrili njihove lokacije. Ruski/ukrajinski goljufi za avtomatsko pošiljanje e-poštnih sporočil uporabljajo program "The Bat!", zato boste videli njihov IP naslov. A številni za prekrivanje prave lokacije uporabljajo proxyje.


Imejte v mislih, da ta spletna stran ne bi obstajala brez vaših donacij.
Naše knjige lahko kupite tu.
Odgovori na najbolj pogosta vprašanja so tu. Preberite.
Raziščite e-poštni naslov sleparja z Spokeo.
Vrh

KJE SE LAHKO V ŽIVO POGOVARJAM Z LJUDMI, KI SO NA TEJ SPLETNI STRANI?

Imejte v mislih, da ta spletna stran ne bi obstajala brez vaših donacij.
Naše knjige lahko kupite tu.
Odgovori na najbolj pogosta vprašanja so tu. Preberite.
Raziščite e-poštni naslov sleparja z Spokeo.
Vrh

»KAKO ODTISNITI VODNI ŽIG S POMOČJO BREZPLAČNIH PROGRAMOV?«
Zelo enostavno. Na začetku morate spremeniti nekaj nastavitev in nastavitve shraniti, kasneje pa to ne bo več potrebno. Pa začnimo. Za to sem uporabil program TSR Watermark, ki je za osebno uporabo brezplačen. Najdete ga na http://www.watermark-image.com/download.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
Program inštalirajte in zaženite. Videli boste spodnje okno.


Za »source« (vir) si izberite fotografijo na katero želite odtisniti vodni žig.


»Destination« (cilj) mora biti druga datoteka od datoteke iz katere ste vzeli fotografijo.


Sprememba velikosti »resize image« ni potrebna. Prosojnost »transparency« nastavite na 60 in lokacijo »location« na sredino »center«.


Označite uporabi besedilo »use text« in vnesite besedilo, ki ga želite odtisniti. Kot »angle« 45 % je v redu.

Označite "preview result" in "show file". Kliknite "Start"


Prikazali se bosta tako fotografija z odtisnjenim vodnim žigom kot datoteka, kjer je fotografija shranjena.


Označite ime datoteke v oknu »source«, nato kliknite odstrani »remove«.


Kliknite na datoteka »File« in shranite nastavitve »Save setup«.


Naslednjič ko boste želeli odtisnit vodni žig, bo potrebno izbrati le fotografijo in klikniti »start«.

THANKS TO KYRA FOR DID THIS TRASNLATER :)

FAQ in Sloven

Sponsor

verispy.com
Sponsor
 

Return to “Information about scams in different languages”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron